Uczniowie Technikum Logistycznego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przebywają obecnie w Niemczech i odbywają 4-tygodniowe praktyki zawodowe. Praktyka przewiduje 5 dni pracy i dwa dni wolnego przy 6-8h godzinach pracy dziennie. Logistycy pracują w centrum logistycznym w miejscowości Berka lub Vacha, natomiast uczennice Technikum Żywienia w hotelach w miejscowościach Rotenburg oraz Bad Wildungen.
Uczniowie mają przydzielonego opiekuna merytorycznego oraz codziennie wypełniają kartę czasu pracy, w której notują ilość przepracowanych godzin oraz wykonywane czynności. Dodatkowo każdy praktykant prowadzi pamiętnik, w którym krótko opisuje każdy dzień pobytu zagranicą. Pamiętnik jest prowadzony w wersji niemieckiej i polskiej. Za sporządzone w ramach zadania modułowego pamiętniki z wyjazdu uczniowie otrzymają oceny cząstkowe z języka niemieckiego i polskiego.
Każdy uczestnik za wykonane podczas praktyk czynności zostanie oceniony indywidualnie według systemu ECVET – oceny te zostaną przekształcone na ocenę cząstkową z przedmiotu zawodowego w szkole.
Uczestnicy otrzymają od niemieckiego koordynatora SHW niemieckojęzyczne certyfikaty z potwierdzeniem odbycia praktyk oraz ocenami z kompetencji zawodowych oraz zachowania i komunikacji. Szkoła wraz z partnerem SHW/uczestnikami przygotują dla uczestników dokumenty Europass-Mobilność oraz Europass-Paszport Językowy.
Na świadectwie szkolnym każdego uczestnika praktyk w polu „szczególne osiągnięcia” znajdzie się adnotacja na temat udziału w projekcie POWER na zasadach Erasmus+.