Szkoła Branżowa I stopnia
Cukiernik
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. Podczas trwania nauki uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją wyrobów cukierniczych, oraz nauką sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego. Zawód ten wymaga również ciągłego dokształcania się i doskonalenie własnego warsztatu pracy.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do:
-
produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów
-
dekorowania wyrobów cukierniczych,
-
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
-
organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
-
współpracy w zespole,
-
komunikacji interpersonalnej,
-
prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Nauka w szkole trwa 3 lata – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
-
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia lub w liceum dla dorosłych. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych
Cukiernik znajdzie zatrudnienie:
-
cukiernie,
-
kawiarnie,
-
hotele,
-
pensjonaty,
-
obiekty sanatoryjne i wczasowe,
-
ośrodki wypoczynkowe,
-
zakłady przemysłu cukierniczego,
-
własna działalność gospodarcza.

