facebook facebook instagram logoBIP
Strona główna
Slide
Aktualności
Wydarzenia
Ogłoszenia
Projekty i sponsorzy
Konkursy
Zebrania z rodzicami

Cukiernik

 

Szkoła Branżowa I stopnia

Cukiernik

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. Podczas trwania nauki uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją wyrobów cukierniczych, oraz nauką sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy. Absolwenci tego zawodu są bardzo poszukiwani przez pracodawców, którzy cenią pracownika dobrze przygotowanego. Zawód ten wymaga również ciągłego dokształcania się i doskonalenie własnego warsztatu pracy.


Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do:

  • produkcji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów

  • dekorowania wyrobów cukierniczych,

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,

  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,

  • współpracy w zespole,

  • komunikacji interpersonalnej,

  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.


Nauka w szkole trwa 3 lata – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji.


Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych


Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia lub w liceum dla dorosłych. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych

Cukiernik znajdzie zatrudnienie:

  • cukiernie,

  • kawiarnie,

  • hotele,

  • pensjonaty,

  • obiekty sanatoryjne i wczasowe,

  • ośrodki wypoczynkowe,

  • zakłady przemysłu cukierniczego,

  • własna działalność gospodarcza.