Technikum żywienia i usług gastronomicznych
z elementami dietetyki
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą.
Stale rozwijająca się branża usług gastronomicznych oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Kierunek kształci specjalistów w zakresie organizacji żywienia w zakładach gastronomicznych takich jak np. restauracje, stołówki, internaty, hotele.
Przedmioty rozszerzone:
- Biologia
Języki obcy:
-
język angielski
-
język niemiecki
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
-
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w klasie trzeciej
-
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej.
Absolwent kończący szkołę będzie przygotowany do:
-
sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
-
prawidłowej obsługi konsumenta,
-
prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
-
projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,
-
układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
-
organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
-
prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
-
stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
-
posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
-
stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera. Nauka w szkole trwa 5 lat – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji,w klasie 3 i 4 odbywa 4 tygodniową praktykę zawodową w restauracjach i hotelach
Perspektywy absolwenta szkoły: Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
-
specjalista ds. zdrowego żywienia
-
dietetyk
-
technik żywienia
-
kucharz, szef kuchni
-
kierownik zakładu gastronomicznego
-
manager
-
organizator cateringu, kelner
-
organizator przyjęć okolicznościowych
-
organizator usług cateringowych
-
pecjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
-
pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego
Zobacz galerię
Technikum żywienia

