facebook facebook instagram logoBIP
Strona główna
Slide
Aktualności
Wydarzenia
Ogłoszenia
Projekty i sponsorzy
Konkursy
Zebrania z rodzicami

Technikum żywienia

Technikum żywienia i usług gastronomicznych
z elementami dietetyki

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą.
Stale rozwijająca się branża usług gastronomicznych oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Kierunek kształci specjalistów w zakresie organizacji żywienia w zakładach gastronomicznych takich jak np. restauracje, stołówki, internaty, hotele.


Przedmioty rozszerzone:

  • Biologia

Języki obcy:

  • język angielski

  • język niemiecki


Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w klasie trzeciej

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej.


Absolwent kończący szkołę będzie przygotowany do:

  • sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,

  • prawidłowej obsługi konsumenta,

  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,

  • projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,

  • układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,

  • organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering

  • prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,

  • stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,

  • posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,

  • stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera. Nauka w szkole trwa 5 lat – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji,w klasie 3 i 4 odbywa 4 tygodniową praktykę zawodową w restauracjach i hotelach


Perspektywy absolwenta szkoły: Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:

  • specjalista ds. zdrowego żywienia

  • dietetyk

  • technik żywienia

  • kucharz, szef kuchni

  • kierownik zakładu gastronomicznego

  • manager

  • organizator cateringu, kelner

  • organizator przyjęć okolicznościowych

  • organizator usług cateringowych

  • pecjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego

  • pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego


Zobacz galerię