Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z elementami dietetyki

Zawód: 343404

Kwalifikacje wyodrębnione w ramach zawodu:

Przygotowanie i wydawanie potraw -  HGT.02.                                                                                            
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych- HGT.12.
          

Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki  to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną. Daje  wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, przygotowaniem przyjęć okolicznościowych, sporządzania potraw i napojów. Pozwala  poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności.

Rozwój gastronomii, przemysłu turystycznego oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

 W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń może nabywać nowe umiejętności zawodowe z carvvingu, z obsługi kelnerskiej, baristycznej i barmańskiej, brać udział w  wyjazdach  zawodoznawczych, konkursach oraz w  płatnych stażach zawodowych.                                        

Po ukończeniu szkoły można uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji w ramach zawodu:
02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin po III klasie
12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – egzamin po IV klasie                                                                 

Po ukończeniu technikum gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych można:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze
  • być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, Spa & Wellness
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
  • podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
  • kontynuować naukę na wybranych studiach.

 

Filmik

16.png

Zobacz galerię