Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z elementami dietetyki

Nauka trwa 4 lub 5 lat.
Technikum kończy się egzaminem maturalnym i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy zawodowej, może również kontynuować naukę na uczelniach wyższych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych – to zawód dający wiele możliwości, pozwalający na stosowanie nowych trendów w żywieniu i rozwijanie swoich zainteresowań kulinarnych. W trakcie nauki uczeń jest przygotowywany do wykonywania zadań zawodowych związanych z planowaniem produkcji oraz świadczeniem usług żywieniowych konsumentom. Rozwija w sobie kreatywność i otwartość na nowości, kształci umiejętność pracy pod presją czasu i współpracy w zespole. Uczy się jak zarządzać zasobami ludzkimi.

Absolwent szkoły nabywa umiejętność wykonywania następujących zadań:

  • organizowanie i wykonywanie usług gastronomicznych,
  • planowanie i ocena żywienia,
  • sporządzanie oraz wydawanie potraw i napojów,
  • planowanie jadłospisów,
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw, posiłków,
  • przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia,
  • układanie menu codziennego, okolicznościowego i na przyjęcia,
  • nowoczesne dekorowanie potraw, aranżacja stołów i sal,
  • organizowanie procesu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym,
  • stosowanie w swoich działaniach systemów zapewniających jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
  • posługiwanie się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, korzystanie z programów komputerowych,
    które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.

Absolwenci mogą podjąć pracę w:

  • zakładach żywienia zbiorowego – stołówki, restauracje, bary,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • służbie zdrowia – sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale,
  • organizacjach ochrony konsumenta,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
  • indywidualnych i zbiorowych gospodarstwach domowych – domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, przedszkola, pensjonaty,
  • mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.

50509186-2483424421669645-6581239535110193152-n.png

Zobacz galerię