Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Technikum żywienia


Technikum żywienia i usług gastronomicznych
z elementami dietetyki


Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą.
Stale rozwijająca się branża usług gastronomicznych oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Kierunek kształci specjalistów w zakresie organizacji żywienia w zakładach gastronomicznych takich jak np. restauracje, stołówki, internaty, hotele.


Przedmioty rozszerzone:
  • Biologia
Języki obcy:
  • język angielski
  • język niemiecki
 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w klasie trzeciej
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej.

Absolwent kończący szkołę będzie przygotowany do:
  • sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
  • prawidłowej obsługi konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,
  • układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
  • organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
  • prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
  • stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
  • posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
  • stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera. Nauka w szkole trwa 5 lat – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji,w klasie 3 i 4 odbywa 4 tygodniową praktykę zawodową w restauracjach i hotelach

Perspektywy absolwenta szkoły: Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
  • specjalista ds. zdrowego żywienia
  • dietetyk
  • technik żywienia
  • kucharz, szef kuchni
  • kierownik zakładu gastronomicznego
  • manager
  • organizator cateringu, kelner
  • organizator przyjęć okolicznościowych
  • organizator usług cateringowych
  • pecjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
  • pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego

Zobacz galerię