Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Kucharz


Szkoła Branżowa I stopnia
Kucharz


Kucharz to nie tylko fachowy rzemieślnik, ale wręcz artysta. Dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do przygotowania potraw w różnych stylach kulinarnych. Potrafi czarować smakiem. Kucharzowi niezbędny jest niepospolity smak. Ważna jest wyobraźnia, zmysł estetyczny, poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw. Praca kucharza to obecnie sztuka kulinarna, zatem musi on nadążać za zmieniającymi się trendami, poszukiwać nowych smaków, które zadowolą wysublimowane podniebienia klientów, śledzić mody i upodobania konsumentów.

Absolwent kończący szkole w zawodzie kucharz będzie przygotowany do:
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • wydawania potraw
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

Nauka w szkole trwa 3 lata – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę i umiejętności zawodowe oraz przystępuje do egzaminu z kwalifikacji.

Kwalifikacja uzyskana w zawodzie
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i średnie wykształcenie. Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia zdawanie egzaminu maturalnego. Absolwent będzie mógł również uzupełnić swoje wykształcenie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.


Kucharz znajdzie zatrudnienie:
  • zakłady typu otwartego (restauracje, hotele, bary, domy wczasowe i sanatoryjne)
  • zakłady typu zamkniętego (stołówki, szpitale, SPA),
  • punkty małej gastronomii,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • firmy cateringowe,

Zobacz galerię