Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Kontarst
Rozmiar czcionki
| |

Kucharz

Szkoła branżowa I stopnia

Zawód: 512001

 Kwalifikacja  HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

 Kucharz to osoba zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw i napojów. Czuwa nad wydawaniem przygotowanych potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie, dekorację. Musi posiadać wiedzę dotyczącą różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników. Jest również znawcą  serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Do obowiązków kucharza należy dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Kucharz sprawuje  nadzór nad pracą w kuchni, tak aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i przepisami  BHP.
Miejscem pracy kucharza  są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe,  gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia w środkach transportu .

Kwalifikacja  HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań – egzamin na koniec III klasy

Jeśli wybierzesz naukę w zawodzie Kucharz będziesz:

  •  produkował   potrawy  i napoje  o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
  • poznawał kuchnię polską  i tradycje kulinarne innych narodów
  • poznawał  nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością,
  • wykonywał czynności związane  z przechowywaniem żywności uwzględniających systemy zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
  • przestrzegał procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
  • brał udział w konkursach, warsztatach, stażach zawodowych

Po ukończeniu szkoły możesz :

  • podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
  •  prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • w sposób kreatywny łączyć różne techniki i metody pracy
  • tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne
  • kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych

Filmik

8.png

Zobacz galerię