Technikum żywienia i usług gastronomicznych
z elementami dietetyki
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą.
Stale rozwijająca się branża usług gastronomicznych oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Kierunek kształci specjalistów w zakresie organizacji żywienia w zakładach gastronomicznych takich jak np. restauracje, stołówki, internaty, hotele.
Przedmioty rozszerzone:
- Biologia
Języki obcy:
- język angielski
- język niemiecki
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się w klasie trzeciej
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej.
Absolwent kończący szkołę będzie przygotowany do:
- sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
- prawidłowej obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,
- układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
- organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
- prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
- stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
- posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
- stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera. Nauka w szkole trwa 5 lat – uczeń poza przedmiotami ogólnymi zdobywa wiedzę zawodową i przystępuje do egzaminu z kwalifikacji,w klasie 3 i 4 odbywa 4 tygodniową praktykę zawodową w restauracjach i hotelach
Perspektywy absolwenta szkoły: Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
- specjalista ds. zdrowego żywienia
- dietetyk
- technik żywienia
- kucharz, szef kuchni
- kierownik zakładu gastronomicznego
- manager
- organizator cateringu, kelner
- organizator przyjęć okolicznościowych
- organizator usług cateringowych
- pecjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
- pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego